Äidillä oli jo pitkään ollut mielessä uusien lasien ostaminen, mutta se oli jäänyt koska nikkeliallergian vuoksi on hankala löytää kivoja ja omaan päähän tarpeeksi pieniä pokia. Nyt kuitenkin vanhat lasit alkoivat kyllästyttää toden teolla ja olivathan ne hieman vinksallaankin kun toinen lapsista väänsi niistä aikoinaan toisen sangan ylös ja toisen alas. Ja kun tarkemmin asiaa ajatteli, vanhoilla laseilla ei nähnyt hyvin lähelle eikä kauas. Arkiaskareet äiti näki tehdä, mutta sanomalehden lukemisesta ei meinannut tulla mitään ja tekstitv:n teksteistäkin tuli välillä puuroa.

Äiti kävi katselemassa uusia pokia ja tykästyi aivan erityyppisiin mitä hänellä on aikaisemmin ollut. Naureskeli itsekseen ja sanoi välillä ääneenkin että taitaa olla sen verran ylimääräisiä hormooneja veressä että tulee pian valittua sellaiset joista ei vuoden päästä enää pidä. Äiti ajatteli myös hyödyntää "ota kaksi, maksa yksi" -tarjouksen koska hän tarvitsee myös aurinkolasit voimakkuuksilla.

Koska nykyiset silmälasit ovat melkein neljä vuotta vanhat, äiti päätti käydä tarkistuttamassa näkönsä. Silmälääkärillä, koska on tottunut lääkärillä käymään. Lääkäri oli mukava, antoi jopa itse laittaa pupilleja suurentavat tipat. Mutta lääkärillä olikin huonoja uutisia. Äidin toisessa silmässä on kaihi! Tilanne on huolestuttava, koska äiti on vielä varsin nuori, ainakin kaukana eläkeiästä. Kyse ei ole synnynnäisestä samentumasta mutta epäselväksi jäi mistä se johtuu, sillä äidillä ei ole diabetestä eikä mitään muutakaan lääketieteellistä syytä mistä se yleensä aiheutuu. Tai, no, onhan äiti nainen ja naisilla kaihi on yleisempää kuin miehillä, mutta ei muuta. Ei kuitenkaan auta masentua, tuskin näkö heti kokonaan menee. Ja onhan se helppo tarvittaessa leikata, äidin ystävä lohdutti.

Äiti jatkoi täydellisten silmälasien metsästystä. Kaksi yhden hinnalla -tarjous piti unohtaa, koska hajataitteisuutta on taas niin paljon, yli varastovoimakkuuksien, että pelkkien linssien hinta on 300-400 euroa. Kaihin lisäksi toinen silmä on krampissa. joten äidille suositeltiin syväteräviä kaukolaseja - ovat kuulemma loistavat näkemisen kannalta mutta tietenkin tavallisia hintavammat. Äiti päätti kuitenkin kokeilla, koska kerranhan se kirpaisee. Lasit on nyt tilattu, viimeistään ensi viikolla tulevat. Toivottavasti ne ovat hyvät ja äiti voi elää niiden kanssa onnellisesti ainakin seuraavat kolme vuotta!