Vauva kitisi viime viikolla jo alkuviikosta, pistin sen rintaraivareiden piikkiin. Mutta sunnuntain vastaisena yönä kitinä muuttui karjumiseksi ja sitä kesti koko yön :( Aamuyöstä huomasin, että poju on aika lämmin, mutten viitsinyt mitata kuumetta koska mittari olisi sen raivoamisen vuoksi näyttänyt taatusti todellista enemmän. Aamulla kun mittasin niin kuumetta oli 38,5 astetta. Yritettiin soittaa terveyskeskuksen päivystykseen että mitäs nyt tehdään, tullaanko heti käymään vai seuraillaanko tilannetta. Tk:sta ei kuitenkaan vastattu, tuuttasi muuten varattua mutta pari kertaa kun ei ollut varattu niin eivät vastanneet (sinne ei ole jonotusmahdollisuutta mikä on todella typerää). Soitin sitten johonkin terveysneuvontanumeroon ja sieltä oltiin sitä mieltä että lääkäriin heti. Jos eivät tk:sta vastaa seuraavaan soittoon, niin soittakaa suoraan sairaalaan ja jos eivät ota sinne ilman lähetettä niin menette tk:n päivystykseen ilman ajanvarausta. Sairaalasta sanoivat että tänne vaan ja mahdollisimman pian. 

Vauvalta otettiin verikokeet ja pissanäyte ja kytkettiin kaiken maailman piuhoja mm. veren hapetusarvon mittaamiseksi. Ensimmäinen pissanäyte (pissapussista) oli positiivinen, joten meidät passitettiin osastolle. Myös CRP ja leukosyytit olivat koholla. Osastolla yritettiin tehdä rakkopunktio, mutta rakko olikin tyhjä juuri sillä hetkellä. Lääkärillä oli kiire jonnekin muualle, joten tyydyttiin ottamaan uusi pissapussinäyte. Kun se oli saatu, aloitettiin antibiootti suoraan suoneen. Toinen pissanäyte olikin puhdas - eli eka plussa johtui kakasta tulleesta bakteerista - ja aamulla otetuista uusista labroista selvisi, että leukosyytit olivat jo lähteneet laskuun. Suonensisäinen lääkitys saatettiin lopettaa eikä muutenkaan ollut tarvetta pitempään sairaalahoitoon. Jos olisi ollut pissatulehdus, osastolla olisi pitänyt olla 3 vuorokautta, koska kuulemma näin pienillä kuumeiseen pissatulehdukseen liittyy aina myös munuaisaltaan tulehdus. Nyt jäi hieman epäselväksi onko Vauvalla jokin muu bakteeritulehdus vai siitenkin virustauti (iholta löytyi pari entororokkoon viittaavaa näppylää), mutta koska lääkekuuri ehdittiin aloittaa, syödään se tietenkin loppuun. Vauvalla on tapana sylkeä pois kaikki lusikalla tai ruiskulla annettu, joten pelkäsin etukäteen että lääkekuuri menee pieleen, mutta lääke onkin uponnut todella hyvin! Ilmeisesti maistuu hyvältä kun on hieman makeaa (omaan suuhun kyllä todella pahaa).

Sitä yöllistä huutamista lukuunottamatta Vauva on ollut rauhallinen ja ihan virkeäkin. Silloin yöllä ei syönyt mitään, ei siltä raivoamiselta pystynyt, mutta muuten on syönytkin hyvin. Sairaalassa ihmetteli kun lappasi vieraita tätejä vuoron perään sorkkimassa, mutta muisti hymyillä kaikille :) Kanyyli laitettiin kämmenselkään ja sen päälle sideharsoa ja vaaleanpunainen sukka, sitä Vauva jaksoi ihailla vaikka kuinka kauan. Mutta onneksi jätti maistamatta, ihme kyllä!

Maanantaina siis kotiuduttiin sairaalasta, huomenna on soittoaika veriviljelyn tuloksesta. Todennäköisesti se on negatiivinen, ainakin uskoisin että olisivat jo soittaneet jos se olisi positiivinen (positiivinen tulos tulee siis nopeammin, varman negatiivisen saaminen kestää kauemmin). Mutta, mutta... taisin saada sieltä sairaalasta jonkin mahapöpön. Oksensin koko tiistain vastaisen yön ja vielä eilen päivälläkin. Muutenkin inhaa ja sitten vielä soimasin itseäni että juuri nyt, kun äidinmaito on vauvalle tärkeää, olen siinä kunnossa etten jaksa imettää... Nyt oma olo on jo parempi, toivoa sopii ettei tämä tartu ainakaan Vauvaan. Sitten me päädytään sinne osastolle uudestaan. Enkä kyllä kaipaa sitäkään että tarttuisi noihin isompiinkaan. Ja kuten tyypillistä, miehen työpaikalla oli jokin suuren luokan katastrofi juuri eilen ja mies tietenkin ainoa joka pystyi asiaa ratkomaan. Tuli kotiin vasta vähän ennen kahdeksaa, ei kuulemma yhtään aikaisemmin päässyt lähtemään! Kysyin että mitä olisit tehnyt jos olisin vielä ollut Vauvan kanssa sairaalassa? Varmaankin olisi soittanut minulle ja pyytänyt järjestämään lapsille hakijan ja illaksi hoitajan. Tai käskenyt tulemaan itse kotiin... Muutenkin noiden isompien hoitamisessa ja Isoveljen taksikyydeissä olisi ollut aikamoinen sumpliminen jos oltaisiin oltu pitempään sairaalassa. Nyt Neiti oli sattumalta hoidossa jo maanantaina ja Isoveli pääsi kaverin luokse leikkimään.

Ps. Ohjeistushan on, että alle 3-kuisen kuumeen syy selvitetään sairaalassa ja jos on viitteitä bakteerista, aloitetaan antibiootit ja tarvittaessa myös nesteytys jo ennen kuin sairauden syy on selvillä. Lääkäri kuitenkin sanoi, että jos vauvalla on myös nuhaa - ja varsinkin jos perheessä muutkin sairastavat - kuitataan kuumeilu flunssalla ja käsketään tulemaan takaisin jos ei mene ohi kolmessa päivässä tai jos vointi selvästi huononee. Eli jos vauva on flunssassa, ei (välttämättä) oteta pissanäytettä ja monesti käykin sitten niin että onkin myös pissatulehdus ja se vetää pienen vauvan todella huonoon kuntoon. Ihmettelen vaan että onko se tosiaan niin suuri ponnistus ottaa se näyte kaikilta pieniltä heti??? Kun näihin "kuiviin kuumeisiin" kuitenkin tarttuvat kärppänä. Ei kai se flunssa estä sitä ettei voisi olla muutakin?!